Print Icon
 
   

Söndagar kl.15 

Det är valår och ”nyindustrialisering” är numera ett politiskt korrekt ord från vänster till höger. Det märks inte bara i ord utan också i handling. Politiker fotograferar sig gärna i färgglada skyddskläder och i stålhättade skor. Det talas mycket om batterifabriker längs med Norrlandskusten och i Göteborg men, vartenda kommunalråd vill locka till sig en ny – miljövänlig förstås – fabrik om det bara går oavsett om det är batterier eller något annat framtidsbejakande som skall göras där.

 

Vi kan göra många reflektioner utifrån detta. Det blir ingen hållbar vare sig ekonomisk, social eller ekologisk utveckling utan industrins medverkan. Vi som arbetar med industrin kan därmed känna oss mer ”inne och heta” än på mycket länge. Låt oss använda det för att locka nästa generation till industrin.

 

En annan reflektion är att Sverige faktiskt aldrig avindustrialiserats och att nyindustrialisering därför är ett lite vilseledande begrepp. Det fanns visserligen en oro för en avindustrialisering på 00-talet och för att stora delar av produktionen i Europa skulle flytta till Kina. Under 10-talet har vi framgångsrikt motverkat denna risk genom digitaliseringen. Digital teknik är mer effektiv än, t o m, kineser. Det har t o m kineserna förstått som digitaliserar mest av alla på Jorden.

 

Det vi kan göra är att kämpa på, livligt påhejade av våra politiker. Och, det är exakt det vi gör.

Därmed över till Agendan den närmaste tiden. Som vanligt finns allt under fliken Agenda på www.sustainabilitycircle.se. 


Aktiviteterna den närmaste tiden är de här:

·  Den 28 februari kl 15-16 ägnar vi oss åt underhållsystem. System är underbara - när de fungerar. Annica Fröbom på Trafikverket utvecklar sedan ett tag ett nytt underhållsystem för Sveriges största anläggning, svensk väg och järnväg. Kraven är förstås enorma. Var med, lyssna och diskutera hur hon och Trafikverket tänker!

Länk för medlemmar + för som vill bli medlemmar.

 

·  Förråd skall bidra till driftssäkerheten. Dessutom skall de vara kostnadseffektiva. Andreas Karlsson jobbar som Asset managementkonsult på Midroc och har lång erfarenhet kring att jobba i förrådsoptimeringsprojekt. För en tid sedan höll Andreas ett uppskattat webbinarium där han beskrev allmänt om hur man når framgång i förrådsprojekt. Webbinariet finns för medlemmar att se i efterhand i Sustainability Circles webbinariebibliotek. Den 1 mars 15-16  skall vi titta lite mer i detalj på själva analysfasen och de olika metoder man kan använda.

Länk för medlemmar + för som vill bli medlemmar.


· Den 3 mars 10-11 ägnar vi oss år en av de frågor som engagerar flest av er mest (det vet vi från alla utvecklingssamtal) och det är hur vi skall attrahera nästa generation. Björn Nordén, grundare och verksamhetsledare Competence har arbetat med denna så enormt viktiga fråga. Missa inte detta.

Länk för medlemmar + för er som vill bli medlemmar.

 

· Några av er missade Sara Davidsson webbinarium om klimatet och hur vi kan fånga in växthusgaser för några veckor sedan. Det är synd. Men, om ni är medlemmar så kan ni gå in i webbinarie-biblioteket på hemsidan (hör av dig till oss på staben om du inte har lösenordet) och reparera skadan. Den 3 mars, 15-16 fortsätter Sara sitt resonemang. Denna gång  borrar vi lite mer i de olika CCS teknikerna och vad vi som anläggningsförvaltare kan se framför oss rent tekniskt.

Länk för medlemmar + för er som vill bli medlemmar.


·  Trafikverket är på många sätt en av våra intressantaste organisationer. Vi behöver det dagligen, får problem om det inte fungerar och kan lära oss väldigt mycket om teknik och hållbarhet av det. Måndagen den 7 mars, 2022 kl 15 till 16 kommer Anders Aabakken att tala om Att bygga ett värdenätverk. Det handlar om AI som köper underhåll, kontrollerar och driftar anläggningen och fattar beslut om nyinvesteringar. Resan har börjat och innehåller tydliga steg och stora värden. Detta webbinarium vill du förstås inte missa.

Länk för medlemmar + för er som vill bli medlemmar.


· Notera också att Underhållsmässan i Göteborg, av pandemiskäl förstås, är flyttad till v 22 (31/5-3/6).

 

Vi vill påminna er om det rika bibliotek på nätet där alla webbinarier hamnar och som alla medlemmar via ett password har fri tillgång till. Hör av dig om ditt företag är medlem om du vill ha detta password.


Ha det till nästa söndag,

Anders Källström

Ordförande Sustainability Circle

   
   

Follow Us On

You are receiving this email as you signed up for our newsletters.

Want to change how you receive these emails?

You can Unsubscribe or Update your preferences

$[HF:ORGINFO]$