Print Icon
 
   

Söndagar kl.15 

Att vi bara orkar..!

 

Plöjer genom artiklar och andra skrifter om produktion i allmänhet och om framtidens produktion i synnerhet. Nästan alla börjar med konstaterandet att tempot och komplexiteten ökar. Konkurrensen likaså. Ny teknik förändrar villkoren. Det kommer att bli allt svårare att hitta relevant kompetens, står det. Risken för brist på råvaror och komponenter ökar också. Det samma gäller risken för regleringar pga miljön och världspolitiken…

 

Det slår mig att analysen därmed är den samma som den alltid varit. Det enda som är konstigt är att vi orkar. Hur är det möjligt att öka decennium efter decennium? Har vi slutat sova? Hinner vi äta? Det måste finnas ett svar. Och det gör det, förstås: Vi jobbar allt smartare!

 

Smarthet är lite osynlig. Den bygger på ackumulerad teknisk utveckling, i en stor mängd, mer eller mindre små, steg, inbäddad i det gamla. En maskin per operatör blir två, tre och sedan sju maskiner per operatör. Den administration som för ett antal decennier sedan fyllde ett helt hus sitter nu i hörnet i ett kontorslandskap. Och, chefsnivåerna minskar, sakta men säkert. Smartheten ”syns” ofta i det som inte längre finns. Och, sådant är det ju lätt att missa.

 

Det betyder att utvecklingen är evolutionär. Det är de många små stegen som är viktigast. Om vi kommer efter i utvecklingen tvingas vi ta stora steg och de blir lätt dramatiska. Så ta för vana att vara med på någon av våra aktiviteter varenda vecka. Det kan vara det enda sättet att orka.

     

Aktiviteterna den närmaste tiden är de här:

·  Den 25 april, 15-16 diskuterar vi under ledning av Jimmy Norlinder, VD för Momentum Industrial hur vi kan frigöra tid och pengar i värdekedjan med hjälp av Supply Chain 4.0. Digitaliseringen möjliggör ökad säkerhet, effektivitet, kvalitet och konkurrenskraft, säger Jimmy. 

Anmäl dig via denna länk.

 

·  Den 28 april skall vi dessutom diskutera cybersäkerhet. Frågan är högaktuell. Många företag får, som ni noterat i dessa nyhetsbrev varningar från svenska myndigheter, inte minst med anledning av kriget i Ukraina. Bengt Grönlund på Aveva Select guidar oss i ämnet. Webbinariet börjar kl 15 och slutar 16 och är på engelska.

Länk för medlemmar och er som vill bli medlemmar.

 

·  Den 4 maj ägnar vi oss åt hur vi kan få mer tåliga produktionssystem. Adriana Ito från Chalmers delar med sig av sina kunskaper i ett webbinarium mellan 15 och 16. Hon kommer att beröra såväl managementaspekter som frågor kopplade till teknik. Webbinariet är på engelska.

Länk för medlemmar och er som vill bli medlemmar.


·  Den 5 maj mellan 8 och 12 bjuder Tenfifty in till en kunskapsdag om AI. Du kommer att lära dig grunderna och användningsområdena inom AI. Du får inspiration och kunskap kring hur AI kan optimera, automatisera och prognostisera för att skapa affärsnytta för ditt företag.

Anmäl dig via denna länk.

 

·  Den 11 maj träffas svensk verkstadsindustri hos Volvo i Skövde för att diskutera hur vi kan få upp tempot på utvecklingen av en smart industri och hur vi skall lösa ett antal frågor som ingen av oss kan lösa ensam. Hör av dig om du vill vara med till info@sustainabilitycircle.se.

 

·  Den nya tekniken skapar en mängd nya möjligheter. 3D-skanning och digitala tvillingar är två exempel. Öresundsbron har höga ambitioner när det gäller praktiskt taget allt och berättar den 16 maj mellan 15 och 16 om hur de använder denna teknik för att skapa ständiga förbättringar.

Länk för medlemmar och er som vill bli medlemmar.


     

·  Underhållsmässan i Göteborg, 31/5-3/6. Där kommer vi att arrangera föreläsningar och samtal på Kunskapsbaren. Programmet hittar du här. 

Hämta din mässbiljett för veckan här

     

Vi har skapat en privat grupp på Facebook som heter "Sustainability Circle  - only for members" för våra medlemmar. Syftet är att underlätta den dagliga dialogen om högt och lågt. Se till att du blir medlem där och var aktiv. 


Vi ses och hörs snart ,

Anders Källström

Ordförande Sustainability Circle

   
   

Follow Us On

You are receiving this email as you signed up for our newsletters.

Want to change how you receive these emails?

You can Unsubscribe or Update your preferences

$[HF:ORGINFO]$